<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1205323429556872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

En mors kjærlighet

Ingenting slår kjærligheten fra en kvinne med ekte morsinstinkt, mener smågrisprodusent Osmund Birkeland, som sammen med kona Oddlaug har oppnådd gode resultater med smågrisproduksjonen på gården. Fjorårets Ingris-liste viser at det samkjørte ekteparet har jobbet riktig. Sammen tok de førsteplassen som årets smågrisprodusent.

– Den omsorgen kvinnene har er uerstattelig. Vi menn er nok mer tekniske og praktiske, men Oddlaug har et bankende hjerte for disse grisungene. Det viser nok mye igjen i resultatene våre, forteller smågrisprodusent Osmund Birkeland.

 

morskjarlighet1 (1)

Et lite stykke Norge: På Imsland i Vindafjord ligger gården til Oddlaug og Osmund Birkeland. Bakerst i bildet ligger SPFgrisehuset.

​ 

STARTET MED MELKEPRODUKSJON 

Det er en grå dag i den lille bygda Imsland i Vindafjord kommune. Når sola skinner representerer bondegården et lite stykke Norge der den ligger i skråningen over det vakre Børkjelandsvatnet. For ekteparet Birkeland var det aldri en selvfølge at de skulle ta over heimagården til Osmund, som han hadde odel på.

– Jeg var veldig i tvil og hadde egentlig ikke lyst. Oddlaug ville dette mer enn meg. Etterhvert ble jeg overtalt og har aldri angret, selv om det er veldig mye jobb.

Det koster både energi, krefter og mye penger for å få dette til å gå. Som nyutdannede agronomer fra Vinterlandbruksskulen overtok de gården med melkeproduksjon i 2005. 

– Osmund hadde full jobb på Marine Harvest. Det var en krevende periode, der vi jobbet hele tiden, gikk på foredrag og kurs for å lære mest mulig og hadde små barn.

 

«Jeg var veldig i tvil og hadde egentlig ikke lyst. Oddlaug ville dette mer enn meg. Etterhvert ble jeg overtalt og har aldri angret, selv om det er veldig mye jobb.»

BØNDER PÅ HELTID 

Etter noen år med melkeproduksjon, fant også Osmund ut at han ville bli bonde på heltid.

– Vi tenkte lenge på hva vi kunne gjøre for å leve av gården på heltid. Det var tilfeldig at det ble smågris, men vi visste at vi måtte ha større produksjon. Det var nok det vi følte ville svare seg når vi begge var hjemme.

– Svigerfar hadde også hatt grisehus tidligere. Dermed var det ikke helt ukjent på gården heller, sier Oddlaug.

I 2009 tok ekteparet det store løftet og investerte i et helt nytt grisehus på 2000 kvadratmeter. Grisehuset ble bygget etter SPF-krav, noe som krevde et enormt fokus på hygiene.

 

morskjarlighet2

 

BEST I LANDET PÅ INGRIS-RESULTATER 

Det ble feiret med kake på gården i Imsland da det ble klart at ekteparet Birkeland tok førsteplassen på Ingris-lista som best i landet på smågrisproduksjon. For Osmund og Oddlaug var det mer en bonus og en bekreftelse på at nøysom jobbing gir resultater.

I hverdagen jobber ekteparet systematisk, de har hver sine ansvarsområder og blander seg aldri inn i den andres måte å gjøre ting på. Mens Osmund har ansvaret for selve fôringen og purkene etter grising, er Oddlaug sjefen over smågrisene, insemineringen og rekruttering av livdyr. Ikke en eneste grisunge går under radaren.

– Mens han tenker at grisene ser så fine ut, leter jeg med argusøyne etter de svakeste. Avvenningen er en veldig viktig fase. Jeg går over dem to ganger hver dag, passer på at alle vokser omtrent likt og setter inn en ammepurke til de som trenger mer. Jeg ser med en gang hvis noen er svakere og tar dem ut av kullet så raskt som mulig.

– Oddlaug er enormt flink til å sortere. Hun overser aldri noen små som trenger litt ekstra. Hun er innom hele tiden, ser på dem, sjekker at purka ikke ligger på noen og sjekker at de vokser som de skal. Det er dette som må til for å få til en effektiv produksjon, sier Osmund.

Osmund bruker tørrfôringsanlegg og kraftfôr fra Fiskå Mølle. Han velger drektighetsfôr (fiberrikt kraftfôr) rett etter inseminering fram til dag syv etter grising. Avlsfôr (laktasjonsfôr) fases inn gradvis i løpet av første uke etter grising og kjøres 100 prosent fra dag syv i laktasjonen. Det kommer en egen kombinasjon av fôr til den enkelte binge, og alt kontrolleres via fôringsanlegget.

– Fôret fra Fiskå Mølle (Opti Drektig, Avlsfôr og Opti Vital Pluss) fungerer utmerket her hos oss. Det er veldig lenge siden vi har endret på noe som helst.

Spedgriser får jerninjeksjon tredje dag etter fødsel og Opti Vital Pluss fra første uke etter fødsel og hele perioden etter avvenning. De spiser også av purkas kraftfôr. Avlsfôr fases inn 14 dager etter avvenning (15 prosent Avlsfôr og 85 prosent Opti Vital Pluss). Dette økes gradvis, på dag 21 spiser de 40 prosent Avlsfôr frem til salg. Ved avvenning får de apetittfôring og avvenningstorv ved behov.

 

morskjarlighet3

Godt samarbeid: Ekteparet Osmund og Oddlaug Birkeland har drevet smågrisproduksjon siden 2009. Resultatene viser en eksepsjonell tilvekst, mener Armando Oropeza i Fiskå Mølle.

 

GOD FORDELING

Under grisingen er de til stede begge to. Osmund tar purka, Oddlaug tar grisungene.

– Jeg ser til at purka har matlyst og sjekker formen. Hvis hun har feber legger grisungene seg oppå for å få varmen. I starten var vi mye mer usikre og ringte dyrlegen med en gang vi så tegn til feber. Nå slapper jeg mer av, gir en eller to doser smertestillende og vet at hun vil være oppe og gå neste dag. Vi blir aldri helt utlærte når vi jobber med dyr, men erfaring er godt å ha, sier Osmund.

Ekteparet snakker rolig, avbryter aldri hverandre og virker så samkjørte som et godt samarbeid kan være. Modellen for suksess er enkel på papiret, men for mange krevende å få til i hverdagen.

– Vi prøver alltid å ligge på forskudd, ikke etterskudd, og utsetter ikke ting til i morgen. Ser vi antydning til halebiting, tar vi det med en gang. For oss handler det om å hele tiden være tett på, og vi tar nok en del flere runder enn strengt tatt nødvendig. Det må til for oss, ellers sovner vi ikke. Det er ikke få ganger jeg har stått opp igjen for å gå og sjekke, sier Osmund.

– Vi tar også jevnlige slakteundersøkelser for å se om noe bør forbedres. For en stund siden slet vi med dårlig helse på purkene. Det viste seg at det var magesår og urinstein hos dyrene. Da tilsatte vi etter anbefaling fra en dansk rådgiver sitronsyre i purkefôr i cirka ett år for å redusere urin-pH og bakteriell tilvekst i urinblæren, men nå tilsetter Fiskå benzosyre som har den samme effekt. Vi satte også inn storfenipler til purkene der vannet sildrer mer ut og renner mer naturlig. Nye tester viste klar og blank urin og ingen bakterie. Sånne justeringer jobber vi for hele tiden, forteller Oddlaug.

– Sånn er det med alt her. Vi venter ikke for å se situasjonen an, vi tar det.

Nøyaktighet gjennomsyrer hele driften til ekteparet Birkeland. For å komme inn til grisene må alle besøkende dusje og ta på engangsklær. Alle må ha på kirurgisk munnbind, buff som dekker håret og hansker. Det er strengt forbudt å hoste eller være syk inne hos grisene.      

– Da vi startet var det noen gode rådgivere som fortalte oss at det var lurt å innføre dusjing. Den regelen har vi fulgt slavisk hele tiden. Det er en trygghet for oss å vite at det er så sterilt som mulig for å unngå sykdom.

 

morskjarlighet4

En mors kjærlighet: "Oddlaug er enormt flink til å sortere. Hun overser aldri noen små som trenger litt ekstra." sier ektemann Osmund Birkeland.

 

IMPONERENDE MANAGEMENT

Produktsjef svin i Fiskå Mølle, Armando Oropeza, skryter av ekteparet som er svært flinke på management.

– Jeg har alltid ment at du får den beste produksjonen når kvinner også er involvert. Mannen styrer driften, kvinnen styrer mannen. Oropeza ler med et snev av alvor:

– Det handler om å få til et godt samarbeid der begge er engasjerte i det som skjer på gården. Hos denne smågrisprodusenten har de veldig definerte roller, det er ingen diskusjon om hvem som gjør hva, og begge har kontroll på sitt område. Han har det tekniske ansvaret, hun har ansvar for grisungene, insemineringen og livdyrene. Det er imponerende å se hvor godt dette glir, sier han og fortsetter:

– Resultatene til familien Birkeland viser en eksepsjonell gjennomsnittlig daglig tilvekst på 754 gram. Ser man på antall fôrdager for de beste SPF-besetningene på smågris i Ingrisstatistikken, ligger de på gjennomsnittlig 33 dager. Birkeland, med 28 fôrdager i gjennomsnitt, kan altså selge sine smågriser fem dager før de øvrige i samme kategori. Dette gir mer tid til grundig vask, tørking og desinfeksjon av smågrisrommene. Gode rutiner for renhold av smågrisrom reduserer smittepress betraktelig.

En nøysom drift gir resultater, selv om livsstilen også koster for ekteparet som står opp klokken 06 og tar siste runde i 22-tiden. Det er trolig ikke Oddlaug og Osmund du spør om tips til en god Netflix-serie, for dagene er for lange og fritiden for kort.

– Når vi driver på den måten vi gjør, er det ekstra vanskelig å finne gode folk. Vi er på jakt etter hjelp, men det må være noen som har like stor lidenskap som oss og som skjønner hvordan vi jobber, sier Oddlaug, som håper at de rette vil dukke opp. I mellomtiden fortsetter hun å skjekke de søte små.

 

morskjarlighet-resultater

 

Ta kontakt for mer informasjon

Relaterte artikler

Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?

Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.