<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1205323429556872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

19-åring oppfylte guttedrømmen om egen gård

Allerede som liten planla han å eie sitt eget gårdsbruk. Nå har Stian Ulvin griser, 363 mål dyrket jord og 590 mål skog.

– Selv om det har ligget i kortene var det nok en del av vennene mine som ble overrasket over at jeg kjøpte gården så ung, ler Stian Ulvin.

 

stian-ulvin

Ikke som 19-åringer flest: Stian Ulvin kjøpe gård med 700 griser når han var 19 år.

For 19-åringer flest går veien fra videregående til militæret, friår, folkehøgskole eller studier, men Ulvin er ikke som andre ungdommer på samme alder. I desember 2018 kjøpte han gården på Følling i Steinkjer, og i januar flyttet han inn. De seks første månedene har vært travle for den unge bonden, som driver med svineproduksjon.

 

– Det har gått ganske bra, men det har ikke vært mye fritid i vinter. Arbeidsmengden har nok kommet litt som en overraskelse, selv for meg som er oppvokst på gård.

Men motivasjonen hans er på topp. Dette har han ventet og tenkt på i mange år. Da broren for tre år siden tok over gården hjemme på Rennebu, begynte han å se seg om etter sin egen. Til slutt falt altså valget på gårdsbruket i Steinkjer, tre timers kjøretur fra heimgården. Her så han mange muligheter.

 

– Jeg ønsker å forme gården til min egen. Det er en av fordelene med å starte for seg selv som ung også, mener jeg. Karrieren som bonde blir lengre, og alt jeg lærer er relatert til min egen
drift. Det at jeg ikke har så mye erfaring kan kanskje være en ulempe og gjør at ting tar litt lenger tid, men læringskurven er bratt og det er gøy!
 

GLAD I DYRA

Det fulgte med 700 avls- og slaktegriser med gården i Steinkjer. På gården hjemme på Rennebu har han vokst opp med kyr og sau, så svineproduksjon, det hadde han ikke erfaring med. Onkelen som driver med det samme, har vært til god hjelp.

– Hovedinteressen min er dyrene, og det som er gøy med gris er at det er mye jobb ned på individnivå. Hvert dyr skal ha sin egen behandling. Jeg har fått mange tips fra onkelen min, i tillegg til at jeg har tett kontakt med veterinær. 

griser

Glad i dyra: Bonde Stian Ulvin er glad i å være sammen med dyra.

 

– Ingen dager er like og jeg får gjort mye forskjellig. Selv om jeg driver med svin nå, ser jeg for meg å kanskje få noen ammekyr på sikt. Men nå er det først og fremst viktig at jeg får god kontroll på det jeg har startet på, sier han. Til andre som ønsker å starte med gårdsdrift, har 19-åringen klare råd:

– Først og fremst må man ha virkelig lyst, fordi det er mye arbeid. Men er det noe man går og drømmer om, anbefaler jeg å gjøre det – og så jobbe målretta.

 

RÅDGIVEREN FRA FISKÅ MØLLE HAR TROEN PÅ ULVIN

Armando Oropeza, produktsjef svin, synes det er bra at kommende generasjoner satser på landbruk og produksjon av svin.

– Det er viktig med rekruttering av unge, motiverte og engasjerte ungdommer. Det krever god arbeidsinnsats for å lykkes med svineproduksjon. Stian er veldig ung, men han har vist at han er strukturert, grundig og hardtarbeidende. Det ser ut som om han har lært av familiemedlemmer som allerede har verdifull erfaring med svineproduksjon, sier han.

Den ungen bonden har satt seg et mål om å konvertere produksjonen av svin fra konvensjonell til SPF-status. Oropeza har stor tro på den unge svinebonden.

– Dette tenker jeg han klarer, og jeg mener det er smart å legge om til SPF allerede i startfasen av karrieren som bonde. Dette muliggjør både inntjening av utgifter i forbindelse med omlegging og høyere profitt på produksjonen.

  

Kontakt våre rådgivere for mer informasjon om fôr og rutiner rundt smågris.

Ta kontakt for mer informasjon

Relaterte artikler

Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?

Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.