<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1205323429556872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Når odelsjenta Oda får bestemme

– Neste gang du kjøper ny traktor, må den være rosa! sa Oda (15). Far Tjalve Braut prøver så godt han kan å legge til rette for at datteren en dag vil ta over gårdsdriften. Han tok henne på ordet og kjøpte en helt ny rosa New Holland – til en verdi av 1.8 millioner kroner.

 

Det er en helt vanlig tenåring som åpner døra i hovedhuset på gården på Klepp denne ettermiddagen i oktober. Med stramme jeans, topp og en lang, blond hestehale er 15-åringen et godt stykke unna kjeledressen faren gjerne vil se henne mer i. 10. klassingen er midt i leksene før hun skal videre til kveldens voltige-trening.

Som tenåringer flest har Oda Braut nok å gjøre med fritidsaktiviteter, skole og venner. For å få henne til å bruke litt mer tid hjemme på gården, prøver far Tjalve nye grep. Ett av dem var å ta datteren på ordet og kjøpe en splitter ny New Holland T7210. Den rosa traktoren er akkurat kommet til gårds, og odelsjenta er strålende fornøyd.

– Dæ æ så kult! Jeg hadde aldri forventet at far skulle gjøre noe sånt! Jeg gleder meg veldig til å kjøre til skolen med den.

 

_fas2456

Kuleste traktoren: Ifølge Oda Braut (15) har hun den kuleste traktoren på Jæren. I høst kom en splitter ny rosa New Holland til gården på Klepp.

 

ROSA SKOLETRANSPORT

For det er sånt de gjør på Jæren – kjører til ungdomsskolen i traktoren. Verken lærere eller elever reagerer på det.

Venner er fulle av misunnelse over den kuleste traktoren i skolekretsen på Klepp ungdomsskole.

 

«Det er mange som har kommentert at jeg har så kul traktor. Jeg var ganske stolt den dagen far hentet meg på skolen i den.»

-Oda Braut, Klepp

 

Inne i garasjen på gården står traktoren og skinner. Den er foreløpig lite brukt, selv om Oda har kjørt litt med den på gården og til og med øvelseskjørt på veien. Hun gleder seg til å få ferdig lappen og bruke den aktivt.

– Planen er at jeg skal bruke den til å hjelpe far på gården, og så skal jeg kjøre til trening og skolen med den.

 

HARDT ARBEID

Far står og ser på mens datteren klatrer opp i førerhuset. Den er ikke akkurat liten til en så ung jente. Til seg selv har han samme type traktor, om enn litt større, og er fornøyd med den siste investeringen.

– Noe må vi gjøre for å få ungdommene til å interessere seg litt i gårdsbruket, sier Braut, munter over det overraskende stuntet.

– Det beste var at hun aldri hadde trodd dette! Hun kommer nok til å trekke hannkatter med den traktoren, ler han, og fortsetter:

– Det har alltid vært rosa med henne. Det er jo det samme for meg. Jeg bryr meg ikke om jeg kjører rosa traktor, jeg.

Som 21-åring kjøpte Tjalve Braut sin egen gård på Jæren. Det var en stor investering for den unge mannen, som var nummer to i søskenflokken og dermed ikke odelsgutt på gården på Kleppe. Han startet i det små, med 70 mål dyrket mark, og har gjennom hardt arbeid og god styring vokst seg stadig større. Underveis har han kjøpt opp to ekstra gårder og har i dag 400 mål med dyrket mark, i tillegg til 300 mål som han forpakter av andre grunneiere i området. Men hovedgeskjeften er gris, fordelt på 4.000 kvadratmeter grisehus og purker som griser hver tredje og fjerde uke. Fatland kommer ukentlig til gården for å hente smågris.

– Det er lave priser på gris akkurat nå, men jeg har hatt et kjempeår på kornet, forteller bonden, som har en årlig omsetning på rundt ti millioner kroner.

– Jeg har alltid jobbet mye, og det er nok nøkkelen for en bonde. Det kreves enormt mye jobb, men det er jo livet mitt. Jeg ville aldri gjort noe annet.

 

_fas2497-gra

Far måker: For å friste datteren til å jobbe på gården, lar Tjalve Braut datteren Oda (15) ta nyfødtavdelingen, mens han selv måker hos grisene.

 

HVORDAN FRISTE UNGDOMMEN?

Mens far sjøl er i sin beste alder, spinner tankene litt om hva som skal skje videre med gården den dagen han ikke kan jobbe lenger. Målet er at datteren Oda tar over, selv om hun er langt fra klar til gårdsdrift den dag i dag.

Gjennom noen taktiske grep gjør han jobben så fristende som mulig og vet å berømme henne
for innsatsen.

– Hvis ungdommer bare settes til å gjøre drittjobbene, gidder de ikke. Derfor er det ofte jeg som måker dritt, mens hun jobber i nyfødtavdelingen eller andre steder som er mer spennende for henne. Sjefene må ta dritten, de også.

Etter flere studiereiser til Danmark har Braut sett hvordan rekrutteringen foregår i nabolandet. Mange av tipsene har han tatt med seg hjem og bruker bevisst i rekrutteringen av datteren.

– Det handler om å friste ungdommene litt, vise at jobben er kjekk og ikke bare består av skitt og møkk. Og jeg betaler godt. De må få god lønn, ellers gidder de ikke. Sånn tenker jeg i alle fall.

Jeg motiverer og oppmuntrer så godt jeg kan, og slik håper jeg at interessen blomstrer opp. Foreløpig er jeg ikke overbevist.

 

_fas2491

Gris er hovedgeskjeften: Hovedgeskjeften på gården er gris, fordelt på 4.000 kvadratmeter grisehus og purker som griser hver tredje og fjerde uke.

 

ODELSJENTA

For Oda har mange planer de kommende årene. Akkurat nå satser hun for fullt innen voltige, og ble blant annet nummer fire i årets NM i hennes klasse. Til høsten begynner hun på idrettslinja ved Bryne videregående skole og tenker på å ta seg et år i utlandet for å trene mer.

Men et sted i underbevisstheten jobber tankene likevel. Hun er foreløpig ung. Men ja, hun skal jo bli bonde!

– Jeg har alltid visst at jeg skal ta over en eller annen gang når far ikke kan drive lenger, men jeg vil gjøre mye annet først. Det er en spennende jobb med mye å gjøre, men så er det også mye jobb og lite ferie. Det blir uansett veldig lenge til.

 

_fas2515

Snart bak rattet: Til våren blir Oda å se langs veien i den rosa traktoren. Får far det som han vil, sitter hun også bak rattet når neste traktortak skal tas.

Ta kontakt for mer informasjon

Relaterte artikler

Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?

Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.