<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1205323429556872&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vital 60-åring klar for ny vår

Etter et krevende år med brann og stengt produksjonsanlegg, kan Fiskå Mølle Flisa feire 60-årsjubileum med nyåpning av kraftfôrfabrikken.

Kornhøsten 2022 var formidabel. Driftsleder Ørjan Bue fikk en pangstart i ny jobb. Han tok over roret etter Kjetil Aandstad i august, midt under innhøstingen i landets tredje største kornkommune, Åsnes.

­– Vi hadde en kjempehøst med fint vær og full rulle fem uker i strekk. Det var en fantastisk og hektisk start, forteller Bue.

Torsdag 22. september var 26.000 tonn korn plassert trygt under tak, og Fiskå Mølle Flisa kunne feire en strålende kornsesong. Pusterommet skulle imidlertid bli kortvarig. Dagen etter, fredag 23. september, startet brannen i deler av produksjonsanlegget ved mølla. Det ble full stopp i produksjonen og krisehåndtering i flere ledd i organisasjonen. Ved god hjelp fra samarbeidende møller, gikk kraftfôrleveransene likevel som normalt påfølgende uke.

– Allerede mandag morgen, tre dager etter brannen, klarte vi å levere kraftfôr. Jeg må berømme alle i Fiskå som har stått på. Med god hjelp fra Råde, Løten og Trøndelag har vi klart å håndtere situasjonen, sier driftslederen.

I den travleste tresketida i august i fjor høst stengte også Flisa bru, hovedfartsåren til mølla.

– Vi fikk løst det godt med blant annet containerkjøring med lastebil. Nå åpner endelig brua igjen. Midt i veikaos og brann har vi også tatt over Kneppen transport, og fått ansvar for alle sjåfører, sier Bue.

– Det har vært mye å håndtere og vi vil rette en varm takk alle gode kunder som har vist stor tålmodighet. Vi har virkelig trofaste kunder her på siloen. Det har vi hatt i 60 år, sier driftslederen.

 

 

10-12 timer i treskekø

Den første siloen på Flisa sto klar i 1963. I starten ble kornet sortert manuelt. Under tømming i sjakta sto en mann ute på plassen og signaliserte med armene. Én arm ut betød havre. Begge armer ut betød bygg.

På 70- og 80-tallet var lange kornkøer langs veien mot Flisa stasjon et særpreg i bygda på fine treskedager. Prinsippet var, bokstavelig talt, første mann til mølla. Selv om mye tresketid gikk tapt i køen, tok bøndene stort sett ventetiden med god prat og godt humør.

­– På det meste sto folk i kø i 10-12 timer. Men det var god dugnadsånd i køen, noen dro hjem for å treske mens naboen i køen tok ansvar for å flytte traktoren frem, forteller forteller Wenche Nymoen Sparby, som selv har jobbet på siloen siden 1979.

­– Silo'n har vært en bra arbeidsplass disse årene. Det har vært en rivende utvikling som det har vært spennende å være en del av. Vi var blant annet tidlig ute med bruk av data. Det har også vært en stabil arbeidsstokk med flinke folk alle årene jeg har vært her, sier hun. 

 

 

Lange møllekøer var et særpreg på Flisa på 70- og 80-tallet.

 

60 år og klar for nye muligheter

Mølla har vært gjennom flere runder med modernisering, ombygging og eierskifte siden 1963. Fiskå Mølle kom inn på eiersiden i 2007. Nå ser driftslederen frem til å få mølla tilbake i normal drift. Produksjonen prøvekjøres i disse dager, og er snart klar for å starte for fullt med produksjon av kraftfôr til drøv, svin og fjørfe. Anlegget har kapasitet til å produsere 25.000 tonn kraftfôr.

– Nå skal vi klemme til med våronn og nye muligheter. Vi har optimalisert produksjonsutstyret og står bedre rustet nå enn før. Vi skal ta imot trofaste og nye kunder med åpne armer, sier Bue.

 

Mottak 1963
Kornmottaket i 1963.
Fiskå mølle_0001 Historisk
I 1964 tok mølla imot 3.780 tonn korn.
Østlendingen 1980 utvidelsen
Artikkel i Østlendingen i 1980.
Egil Husom

Tidligere møllesjef Egil Husom jobbet på siloen i 43 år. Han gikk dessverre bort i januar 2022. Hans motto var: «Mølla må gå»

Flommen 1995 I
Dramatiske dager i 1995. Siloen var nær ved å bli tatt av flom.
IMG_0005
Ansatte og frivillige jobbet på med fylling av sandsekker. Det ble bygget ekstra verker rundt anlegget i løpet av noen hektiske timer.

 

 

 

Ta kontakt for mer informasjon

Relaterte artikler

Spørsmål om fôring, plantekultur, økonomi eller dyrehelse?

Ta kontakt med en av våre dyktige rådgivere.