Prosjektet BlueMusselFeed skal etablere nye forråvarer basert på blåskjell. Blåskjell filtrerer havvannet langs kysten og tar effektivt opp karbon, nitrogen og fosfor. Både bløtdelen og skallet inneholder verdifulle næringsstoffer.
Blåskjellprotein kan dermed erstatte importerte proteinrike fôrråvarer som soya og maisgluten. Siden blåskjell fra anlegg til nitrogenfangst ikke brukes til mat, vil dyrkning av blåskjell bidra til økt selvforsyning i norsk fôrproduksjon. Storskalaproduksjon basert på blåskjellråvarer er likevel ikke etablert i Norge. Prosjektet adresserer dette i
arbeidspakker som dekker hele verdikjeden fra dyrking til fôring av kylling. Spesielt, skal BlueMusselFeed utvikle prosesseringsmetoder for blåskjellråvare og kraftfor, gjennomføre fôringstester og studere kvaliteten til kjøttet. Det skal etableres et pilotanlegg for blåskjelldyrking. Målet er å øke Norges selvforsyning i matproduksjon ved høsting og sirkulering av ressurser fra havbruk.
Regjeringens Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr har satt et mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. I tillegg skal det produseres 640 000 tonn nye fôrråvarer i Norge. Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig norsk fôrkjede. Fiskå Mølle er deltaker i Prosjekt: Fremtidsfôr; samarbeid for bærekraftig fôr, initiert av landbruksaktører for å starte arbeidet med målsetningene i samfunnsoppdraget.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Ocean Forest, Lerøy, Eide Fjordbruk, Animalia, Nortura, NMBU og Land møter Hav, som er et samarbeid mellom NCE Heidner Biocluster, NCE Seafood Innovation, NCE Blue Legasea og Biotech North. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd.
Hilde Faaland Schøyen
913 71 736
hilde.schoyen@fiska.no